Nieuws

Van plan om uw appartement te verhuren?

9 juli 2018
Waarmee moet u rekening houden als u een appartement in mede-eigendom verhuurt?
Van plan om uw appartement te verhuren? Syndicus Syncura geeft verhuurtips.

Heeft u een appartement in mede-eigendom en wenst u het te verhuren? Wat zijn uw verplichtingen om wettelijk in orde te zijn? Professionele syndicus Syncura heeft voor u een checklist gemaakt met een aantal tips om uw appartement in mede-eigendom vlot te verhuren:

  • Vooraleerst moet u nagaan of u een energieprestatiecertificaat of afgekort EPC heeft. Dit geeft aan hoe energiezuinig het appartement is. Heeft u dit niet in uw bezit? Dan moet u dit laten opmaken. Meer informatie over EPC en hoe u dit kunt aanvragen, vindt u hier terug.
  • Voor u een papier ophangt met “TE HUUR” moet u nagaan in de statuten van het gebouw of en waar u dit mag ophangen. Daarnaast moet u zich ook afvragen hoe groot dit papier mag zijn.  Soms is er alleen een A4-formaat toegestaan en is het mogelijk dat u het alleen mag ophangen aan het raam, maar bijvoorbeeld niet op de gevel, aan het balkon of op de gemeenschappelijke inkomdeur.
  • Nadat u de geschikte huurder heeft gevonden, laat u bij ondertekening van het huurcontract ook een kopie maken van het reglement van inwendige orde ondertekenen. Zo is dit voor je huurder ook bekend. Hou de huurder ook op hoogte van de statuten van het gebouw (basisakte en het reglement van de mede-eigendom).
  • Vergeet niet om een plaatsbeschrijving op te stellen en vervolgens de overeenkomst te registreren. 
  • Check de aansprakelijkheid van uw huurder ten opzichte van de VME. Kijk na of er afstand van verhaal zit t.o.v. de huurder in de brandpolis van het gebouw (bijna nooit het geval). Als de optie “afstand van verhaal” opgenomen is in het huurcontract, wil dit zeggen dat de huurder niet opdraait voor de schade aan het gebouw die hij heeft veroorzaakt. Indien dit niet van toepassing is, dient de huurder een huurdersaansprakelijkheidspolis af te sluiten voor de schade die hij veroorzaakt. Voor de brandpolis die op naam staat van de VME is hij immers een derde en dan kan die verzekering zich tegen de huurder keren.
  • Ten slotte bent u als mede-eigenaar verplicht de syndicus te verwittigen bij elke huurovereenkomst. Vergeet trouwens ook niet de gegevens van uw nieuwe huurder door te geven aan uw syndicus.

Heeft u hulp nodig bij het verhuren van uw appartement? Besteed u dit liever uit en wenst u beroep te doen op een vastgoedmakelaar die alle zorgen wegneemt? Contacteer dan vastgoedmakelaar en rentmeester Rencura, zusterbedrijf van Syncura: via e-mal info@rencura.be of via telefoon 09 330 21 00.

terug naar overzicht
LinkedIn
Twitter