Nieuws

Syncura is professionele syndicus van de mede-eigendom van drie residenties met warmtenetten in Gent

12 oktober 2017
Nieuw energieconcept om restwarmte op te vangen en te gebruiken als centrale opwarming

Syncura is de professionele syndicus van het mede-eigendom drie residenties in Gent die verwarmd worden door warmtenetten. Een warmtenet is een nieuw energieconcept om restwarmte van bijvoorbeeld fabrieken op te vangen en te gebruiken als centrale opwarming van water voor residenties, ziekenhuizen... 

De drie residenties in Gent zijn residentie Koepoortkaai – Apostelhuizen in de Koepoortkaai en de residenties Toledo en Valencia in de Nieuwbrugkaai. Die drie residenties worden van warmte voorzien door EDF Luminus. De eerste residentie, namelijk residentie Koepoortkaai – Apostelhuizen, telt zo’n 75 appartementen. In de residenties Toledo en Valencia zijn er in totaal 24 wooneenheden.

De restwarmte die wordt gebruikt, is deze dat vrijkomt bij de productie van elektriciteit. Die wordt dan dankzij goedgeïsoleerde en ondergrondse leidingen, die een netwerk vormen, tot in de appartementen van de residenties gevoerd voor verwarming en sanitair. Om het rendement zo hoog mogelijk te houden, moeten de afnemers van warmte best zo dicht mogelijk wonen bij de centrale. De drie residenties met warmtenetten in Gent onder het beheer van Syncura bevinden zich in vogelvlucht op zo’n 6 km van de centrale van EDF Luminus.

Het grote verschil voor de residenties is dat er minder ruimte nodig is voor de installatie in vergelijking met een klassieke verwarming, dus dat betekent dat er ook minder onderhoudskosten aan verbonden zijn. Zo vervangt het compactere afgiftestation van de warmtenetten de gasketel en de boiler.

Voor wat betreft de kost van de warmtenetten voor de bewoners van de residenties wordt het ‘niet-meer-dan-andersprincipe’ toegepast. Dat betekent dat de kosten voor verwarming met warmtenetten niet hoger liggen dan als er zou worden verwarmd op aardgas.

De professionele syndicus Syncura zorgt ervoor dat de terugvoertemperatuur naar het verdeelnet zo dicht mogelijk 60°C benadert, maar dit zonder 65°C te overtreffen. Het lokaal waar het afgiftestation zich bevindt, moet voldoende ruim, droog, verlicht, verlucht en roestvrij zijn en bovendien ziet Syncura erop toe dat de temperatuur in die ruimte maximum 30°C is.

terug naar overzicht
LinkedIn
Twitter